Zašto vinova loza zaslužuje mjesto u vašem vrtu

Zašto vinova loza zaslužuje mjesto u vašem vrtu


Nastupili su topli dani, kada tlo više nije smrznuto a vegetacija se još nije probudila nakon zimskog mirovanja. Upravo takvi uvjeti povoljni su za sadnju loznih cijepova. Iskusni vinogradari i vinogradari hobisti upoznati su s načinom sadnje i rezidbom loze, izborom sorte i uvjetima uzgoja u kojima loza daje najbolje prinose. Onima koji to ne znaju, naši vrtlari u vrtnom centru Parkova rado će pomoći savjetom.

Kako je sada vrijeme za sadnji loznih cijepova u ovom blogu pišemo o grožđu, njegovim prerađevinama te učincima koje one imaju na ljudski organizam.


Grožđe je agent protiv starenja
Grožđu su mnogim istraživanjima dokazana „anti-aging“ svojstva. 20 različitih antioksidansa koji su sastavni dio plodova loze – grožđa čine ga vrlo traženim proizvodom za uljepšavanjem. Nutrijent resveratrol, kojeg umjereno ima u grožđu, doprinosi skidanju bora i finih linija s lica.


Čudesno ulje iz sjemenki grožđa
Ulje iz sjemenki grožđa bogat je izvor vitamina E i F. Zbog svog se sastava koristi se kao sastojak u raznim kozmetičkim proizvodima. 

Prijatelj vašeg zdravlja
Grožđe je voće koje brojna istraživanja povezuju sa sprečavanjem raznih bolesti. Zbog kemijskog sastava ploda i sadržaja vlakana grožđe se preporučuje kod bolesti poput anemije, krvnog tlaka, zatvora, bolesti srca te tumora.

Neprijatelj boli u koljenu
Studijama je dokazano da polifenoli koji se nalaze u plodovima grožđa imaju tendenciju ublažavanja boli u koljenu, ako je onu uključeno u redovitu prehranu. Osim što olakšava bolove u koljenu u istraživanju se također uočava fleksibilnost zglobova i povećana pokretljivost.

Antialergen
Plodovi grožđa i ekstrakt njihovih sjemenki sadrže antihistaminike i protuupalne sastojke koji pomažu u uklanjanju alergena iz organizma. Curenje iz nosa ili začepljenost, kihanje, peludna groznica, ekcemi su neki od simptoma koji se  mogu ublažiti redovitom konzumacijom grožđa. 

Lišće grožđa –  nutritivno blago
Nevjerojatno, ali istinito! Lišće vinove loze je jestivo i obiluje hranjivim tvarima. Bogat je izvor kalcija Ca i magnezija Mg a uz to sadrži  omega-3 masne kiseline i antioksidanse.

Grožđem do zdravih bubrega
Grožđe može smanjiti kiselost urina, stoga se preporučuje kod infekcije mokraćnog sustava. Štoviše, sok od grožđa pomaže pri izbacivanju bubrežnih kamenaca što potiče normalno mokrenje.

Prirodni laksativ
U suvremenom svijetu zatvor je učestali problem. Srećom, grožđe je zbog visokog udjela vlakna izvanredni pokretač peristaltike crijeva. Osobama s kroničnim zatvorom preporučuje se svakodnevno uzimati 200 ml soka od grožđa.

Blagodat za vid
Sjeme grožđa sadrži spojeve flavonoide koji su melem za oči. Pomažu pri liječenju noćne sljepoće , degeneracije mrežnice te slabog vida. Bogatstvo flavonoida u grožđu može se mjeriti po boji. Tamnija boja grožđa znači da ono sadrži više flavonoida.

Oprez pri konzumaciji
S obzirom na osjetljivu proizvodnju, grožđe se puno tretira s pesticidima. Iz tog razloga u vrijeme stavljanje na tržište ti plodovi sadrže puno rezidua pesticida. Stoga, prednost se daje grožđu uzgojenom na organski način bez primjene pesticida. Grožđe koje nije iz organskog uzgoja potopite u otopinu vode i soli (ili soda bikarbone). Nakon što kratko vrijeme odstoji u slanoj otopini grožđe je jestivo.

Pokožica grožđa nije otpad
Varate se ako smatrate da se sva blagodat nalazi u pulpi, odnosno mesu grožđa. Zapravo se manji dio hranjivih tvari nalazi u mesu dok je većina koncentrirana u pokožici i sjemenkama.

Grožđice su sušene bobice grožđa
Njihov sadržaj vode u usporedbi s grožđem je vrlo nizak. Naprotiv, šećer i koncentracija kalorija su tri puta veći u odnosu na grožđe.

Vino kao lijek
Različita istraživanja se rade na vinu.Jedno od njih donosi zaključak da je umjerena konzumacija vina dobra za kardiovaskularno zdravlje čovjeka. Stoga, preporučuje se 1 čaša vina dnevno za žene i dvije čaše za muškarce.

Tajna zdravlja u Francuza
Prema istraživanju, postotak Francuza koji obolijevaju od srčanih bolesti je znatno manji od ljudi drugih nacionalnosti. Ova činjenicu potkrepljuje ljubav koju gaje prema konzumaciju crvenog vina. U proizvodnji crvenog vina na fermentaciju se stavlja cijeli grozd (sa pokožicom). Dakle, crvena vina sadrže sve hranjive tvari iz pokožice štiteći tako Francuze od začepljenja žila te drugih srčanih problema.


Ako vas je ovaj tekst potaknuo na sadnju loze, široku ponudu različitih vinskih i stolnih sorti (zobatica) možete naći u našem vrtnom centru.

Komentari