Zašto saditi bobičasto voće?


Najpoznatije bobičasto voće kod nas su borovnice, brusnice, jagode, kupine, maline i ribiz. Možemo ih koristiti za sokove, kompote, džemove, kolače ili pak ih konzumirati sirove i svježe ubrane, kada su najvrjedniji i najiskoristiviji za organizam.

Zašto vam predlažemo da u svojim vrtovima zasadite bobičasto voće?

BOBICE POMAŽU U BORBI PROTIV BOLESTI

Plodovi bobičastog voća najbolji su prirodni izvor antioksidanata koji štite ljudski organizam od srčanih bolesti, tumora te staračkog slabovidnosti. Borovnice, crni ribiz i aronije su te koje obiluju antioksidansima. 

BOBICE OBILUJU VITAMINIMA

Sadržaj vitamina C u jednoj šalici jagoda dovoljan je kao dnevna doza ovog vitamina za održavanje zdravlja srca. Istraživanja također dokazuju da ljudi koji dnevno konzumiraju jagode imaju višu razinu B vitamina u organizmu, što pomaže očuvanju krvnih žila.

BOBICE SMANJUJU RIZIK OD RAZVOJA ZLOĆUDNIH TUMORA

Borovnice su bogate ptersobilenom, spojem koji pomaže u zaštiti raka debelog crijeva. Kupine i maline sadrže elaginsku kiselinu koja također pomaže pri sprečavanju nastanka tumorskih stanica. Kuhanjem se elaginska kiselina ne uništava , pa čak i džemovi od ovog voća mogu pridonijeti zdravlju.

BOBICE SU BOGATE VLAKNIMA

Pola šalice borovnica sadrže 2 grama vlakana što je ekvivalentno sadržaju vlakana u kriški kruha od cjelovitog zrna pšenice. Bogate su i topljivim vlaknima koja pomažu u smanjenju kolesterola su kupine, maline i jagode.

BOBICE SU IZVRSTAN IZVOR KALIJA

Crveni, crni i bijeli ribiz kao i ogrozd, izvrsni su izvor kalija , minerala koji pomaže pri smanjenju krvnog tlaka i očuvanju zdravlja srca. 

Nakon što izaberete svoju sadnicu, nastojite pristupiti prirodnom, organskom uzgoju bez primjene pesticida. 

Osim što nas sadnice bobičastog voća daruju iznimno zdravim plodovima, svaki od njih ima neku od dekorativnih vrijednosti. Grm aronije ostavlja veličanstveni dojam u vrijeme cvatnje te plijeni pažnju skupinom svojih bijelih cvjetova. Borovnice osim što imaju posebne zvonolike cvjetove u jesen nas očaravaju vatrenom paletom boja koje poprimaju njeni listovi. Grm merale  (Amelanchier) također ima izrazitu dekorativnu vrijednost zbog vatrenog lišća u jesen te bijelih cvjetova koji se otvaraju prije nego što grm prolista. Maline u ljeti imaju prekrasnu svježe zelenu boju lista a krase je i plodovi najčešće crvene boje.

Bez obzira na odabir vrste, sadnjom nekih od bobičastih grmova u svoje dvorište unosite paket dekorativnog zdravlja.Komentari