Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Svi oni koji su planirali sadnju svojeg dvorišta, vrta, kamenjara ili mirnog kutka zasigurno su se susreli s pitanjem - trajnice ili jednogodišnje cvjetnice. U nastavku teksta pomoći ćemo vam razjasniti ove pojmove.

Jednogodišnje biljke cijeli vegetacijski ciklus prolaze u jednoj godini. Siju se,  niću, rastu, cvatu, osjemenjuju se i na kraju odumiru tijekom zimskog perioda.

Višegodišnje biljke su trajne jednom kad se posade, obnavljaju se svake godine nanovo iz svojih rizoma, gomolja, podanaka ili korijena koji prezimljuje u tlu. Višegodišnje biljke nazivamo i trajnice.

Za uzgoj jednogodišnjeg bilja treba više vremena.

Trajnice iziskuju manje vremena za održavanje s obzirom da kad se jednom zasade one se obnavljaju svake godine iz vlastitih rezervi energije dok jednogodišnje biljke treba saditi svake godine iznova. Imajući ovo na umu, zašto bi netko imao želju uzgajat jednogodišnje cvjetnice umjesto trajnica?

Obilati cvat jednogodišnjeg cvijeća

Jednogodišnje cvijeće cvate duži period nego trajnice. Njihova cvatnja se održava od proljeća pa sve do prvih mrazeva u kasnu jesen. U svom dugom periodu cvatnje one proizvode jako puno cvjetova. Trajnice uglavnom cvatu samo sezonski; na proljeće ili ljeto ili jesen. Postoje trajnice koje svoju cvatnju održe kroz duži period, no one su rijetke.

Razlog zašto jednogodišnje cvjetnice obilato cvatu je taj što u svom kratkom životu one moraju proizvesti puno sjemenja kako bi održale vrstu a da bi proizvele puno sjemenja one trebaju puno cvjetova.

Trajnice nemaju pritisak za proizvodnju sjemenja kao jednogodišnje cvjetnice, obnavljaju se iz godine u godinu pa se njihova energija usmjerava na jačanje podzemnih organa (korijen, podanci), umjesto na razvijanje velike količine cvjetova i sjemenja.

Za koji od ovih dva tipova se odlučiti prilikom planiranja uređenja  dvorišta?

Ako želite upadljive i raznobojne gredice koje svoju raskoš prikazuju tijekom većeg dijela godine izaberite jednogodišnje biljke. Jednogodišnje biljke, osim raskošne i dugotrajne cvatnje, omogućavaju vam da svoje dvorište svake godine „oblačite“ u drugu boju.

Ukoliko želite cvjetnjak ali nemate mnogo vremena za posvetiti se njegovom uređivanju, zasadite trajnice. One će vas svake godine nagrađivat sezonskom cvatnju uz vaš minimalno uloženi trud.

Svakako dobar izbor je i kombinacija jednogodišnjeg bilja i trajnica. Na taj način imati ćete dugogodišnju formu koje pružaju trajnice, koju na godišnjoj bazi možete razbijati dodavanjem različitih jednogodišnjih cvjetnica, njihovim bojama i obilatom cvatnjom.

Poznate jednogodišnje cvjetnice: begonia, kadifica, zvjezdan, suncokret, petunija, cinije, uresnica, neven, različak itd.
Poznate trajnice: rudbekija, gilardija, stolisnik, božur, careopsis, clematis, falopia, hosta, hemerocalis, iris itd.

Bogata ponuda različitih vrsta jednogodišnjeg bilja i trajnica čeka vas u vrtnom centru Parkova, u ulici Gustava Krkleca u Varaždinu.

Komentari