Tjedna upoznavanja groblja Europe 2022. godine

U sklopu obilježavanja Tjedna upoznavanja groblja Europe 2022. godine, Elektrostrojarska škola Varaždin je provela projekt koji spaja matematiku, povijesnu baštinu i Varaždinsko groblje.

Učenici prvog razreda Elektrostrojarske škole Varaždin, smjera medijski tehničar, priključili su se istraživanju Varaždinskog groblja kao teme kojom će se prijaviti na natječaj Matematika+. Radi se o zanimljivom spoju matematike i povijesti. 

Nakon posjeta Državnog arhiva u Varaždinu, dobili su ideju statistički obraditi podatke iz Matice umrlih župe sv. Nikole u razdoblju 1891. - 1896. godine. Istraživanje je provedeno kroz nekoliko dana rada u arhivu. Cilj istraživanja je bio saznati prosječnu dob umiranja Varaždinaca s kraja 19. st. najčešće uzroke smrti, analizirati podatke po dobnim skupinama te po spolu i vremenskom periodu.

Nakon provedenog istraživanja izrađen je promotivni video o groblju u suradnji s drugim razredom, također smjer medijski tehničari. Sam video pokazuje vrijednu baštinu i posebnu atmosferu Varaždinskog groblja.

Video možete pogledati na slijedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=58yjdx2smgA


Komentari