Sadnja lukovica u jesen za rascvjetali vrt u proljeće

Kad jesen počne maziti naša osjetila s ugodnim Sunčevim zrakama tijekom dana a noćima nam  jasno daje do znanja da više nema čekanja s pripremama vrta za zimsko mirovanje, svaki vrtlar pojuri u nabavu cvjetnih lukovica za jesensku sadnju.

Proljetna senzacija boja i mirisa 

Lukovice koje se sade u jesen naša dvorišta i vrtove oplemenjuju šarenom paletom boja i mirisnom senzacijom s prvim proljetnim zrakama sunca. Najčešće vrste koje sadimo u jesen su tulipan, narcisa, zumbul, šafran, ukrasni luk, presličica (muscari). Različite vrste ovih lukovica i sorte istih pronaći ćete u našoj Gradskoj vrtlariji. 

Sadnja ovih vrsta u kontinentalnom djelu obavlja se kad se uslijed noćnih temperature zraka od oko 5°C površinski sloj tla rashladi. U pravilu se ta sadnja obavlja tijekom listopada. Za nabavkom lukovica možete posegnuti i ranije kad je još veći izbor vrsta i sorata no tada imajte na umu da ih uskladištite na svježem i suhom mjestu. 

Važno je i napomenuti da lukovice koje niste posadili neće preživjeti do iduće sezone. Stoga, pobrinite se da ih ne skladištite predugo. Gdje i kako saditi lukovice 

Izbor staništa za sadnju lukovica u jesen nije kompliciran s obzirom na to da ove vrste cvijeća nemaju posebne zahtjeve za uzgoj. Prilikom plana sadnje treba samo pripaziti da se lukovice ne posade u slabo drenirana tla. Drugim riječima, ne ih saditi na vlažna staništa jer kao što Nizozemci vele „lukovice ne vole vlažna stopala“. 

Lukovice vole osunčane terene: Ako je upravo to vaš izbor za sadnju lukovica možete očekivati da će vaše proljetnice procvjetati prije negoli se pojavi prvo lišće na drveću. 

Sadite li lukovice u dubokoj sjene one će toplinu potrebnu za nicanje akumulirati kroz duži period što će rezultirati kasnijom cvatnjom.

Prije sadnje lukovica, tlo je potrebno prorahliti na dubinu od oko 30 cm. Ako je tlo zbijeno strukturu tla popravit ćete dodavanjem treseta koje možete nabaviti u Gradskoj vrtlariji. 

Što se tiče dubine sadnje postoji pravilo po kojem se lukovice sade na dubinu 2-3 puta veću od visine lukovice. U praksi ovo govori da se veće lukovice (tulipan, narcisa, zumbul) sade na dubinu od 15-20 cm dok manje (muscari, šafran) prilikom sadnje idu na oko 5 cm dubine tla.


Plan sadnje

Prilikom sadnje  dobro je imati viziju onoga što želite vidjeti u proljeće kad posađene lukovice procvatu.

Ako lukovice sadite u tanku dugu liniju, dojam koji će one ostaviti kad procvatu bit će manje upečatljivi i impresivan. Stoga, poželjno ih je saditi u grupe kojima prilikom cvatnje dobivamo pravu eksploziju boja. Čak i ako nemate veliku količinu lukovica i formiranje malih grupa će se u proljeće prikazati u punom sjaju.

Sadnja lukovica nižih vrsta ispred viših

Ovo osnovno pravilo primjenjuje se kod vrsta i sorata koje cvatu u isto vrijeme. Naravno, ovog pravila se ne treba strogo pridržavati. Na primjer, ako imate lukovice nižih vrsta koje cvatu prije od viših vrsta, zasaditi ćete više ispred nižih. Kad će visoke vrste koje su posađene ispred početi cvasti svojom će raskoši sakriti već ocvale vrste koje su iza njih. 


Produžena cvatnja

Kombinacijom sorata koje cvatu ranije i kasnije može se dobiti sukcesivna cvatnja kojom ćete produžiti proljetni vatromet boja u svojim dvorištima.

Na kraju, način na koji ćete posaditi lukovice za proljetnu cvatnju ograničeno je samo vašom maštom. Nekoliko sati provedenih planiranjem i sadnjom lukovica prilikom pravog jesenjeg dana, rezultirati će mjesecima šarenog uzbuđenja u vašem dvorištu sljedećeg proljeća. U Gradskoj vrtlariji ćemo vam rado pomoći u odabiru i sa savjetima za sadnju.

Komentari