Proljetna sadnja na grobove

S prvim proljetnim danima, kako se budi i priroda oko nas i sve polako cvate, lijepo je i kada grobove naših najmilijih ukrasi cvijeće.

Biljke su najljepši dodatak na grobu, osobito kad vizualno, skladno dopunjavaju izgledom materijal od kojeg je grobno mjesto izgrađeno. Pri odabiru biljaka se ne mora ograničavati sa sezonskim cvjetnicama, poput isključivo maćuhica ili begonija koje su najčešće upotrebljavane vrste upravo zbog svoje boje i izdržljivosti, iako traže malo više redovitog održavanja kako bi izgledale bogato efektno.

Različite trajnice šarenog lišća i lišća u boji te u kombinaciji sa svojim bojama i oblicima cvjetova, patuljasti grmovi igličastog lišća ili pak oni vazdazelenih listova, sukulenti i slične biljke mogu izgledati vizualno reprezentativno na grobu, ako se pri odabiru vrsta poštuju zahtjevi svake vrste za količinom svjetlosti (vrste za sjenu ili puno sunce), količinom dostupne vode (da li ćete ih nešto češće obilaziti i zalijevati po potrebi) ili ćete odabrati vrste kojima će u kombinaciji sa dovoljno velikim životnim prostor korijenja, oborine biti dovoljne da uspijevaju jer su po svojoj prirodi izdržljive i prilagodljive prostoru i uvjetima.

Svakako treba predvidjeti i poštovati pri odabiru biljaka, bilo za jednu teglu ili za cijelu površinu groba, koliko će svaka biljka trebati prostora dok dostigne svoju odraslu veličinu. Odabir vrste i kultivara je od presudne važnosti da biljkama i sebi osigurate dugi rast i što manje brige oko održavanja.

U vrtnom centru Parkova možete pronaći bogat izbor biljaka za proljetnu sadnju na grobove, ukrasni kamen i koru te potreban pribor i savjete stručnjaka vrtlara. Prodajemo i gotove zasađene „vrtiće“, ukrasne tegle s već posađenim biljem koje samo odnesete na grob.

Posjetite nas na adresi Gustava Krkleca 1 u Varaždinu radnim danom od 7 do 18 sati i subotom od 7 do 13 sati.


Komentari