Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan dao je podršku projektu nove grobne kuće na varaždinskom groblju

Danas je Parkove posjetio predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan kako bi se osobno informirao o stanju postojeće mrtvačnice, spremnosti Parkova na odgovor na aktualnu situaciju s pandemijom koronavirusa te aktivnostima koje su Parkovi samostalno do sada poduzeli kako bi osigurali financijska sredstva za financiranje izgradnje nove grobne kuće na varaždinskom groblju.

Naime, Parkovi posljednje dvije godine upozoravaju na neadekvatnost postojeće zgrade mrtvačnice i na projekt nove grobne kuće, koji je završen još 2009.godine. Početkom ove godine direktor Parkova Alen Runac i voditeljica komercijalnih i općih poslova Jelena Sekelj upoznali su hrvatske europarlamentarce te predstavnike Europske komisije s problematikom financiranja izgradnje nove grobne kuće na varaždinskom groblju. Od tada pa do danas poduzeto je još nekoliko konkretnih koraka u tom cilju. Na žalost, aktualna situacija s koronavirusom na vidjelo je stavila sve probleme postojeće infrastrukture na groblju, a na koje Parkovi cijelo vrijeme upozoravaju.

Postojeća mrtvačnica sagrađena je 1840. godine i zaštićeni je spomenik kulture i površine je 177 m2. Dugogodišnjim korištenjem dovedena u kritično stanje upotrebljivosti. Nema primjerene prostore za obitelji pokojnika i svećenika za ceremonijal sahrane, nema primjerene prostore za pripremu mrtvonosaca, nema sanitarni čvor. Ima 4 odarnice, skučene i neprimjerene za dostojno opraštanje od pokojnika. Prostora za novu veću hladnjaču u postojećem objektu nema.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan uputio je podršku projektu nove grobne kuće na varaždinskom groblju te, vezano uz spomenuto, najavljuje sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na tu temu.

Podsjetimo, 2006. godine izrađen je Projekt proširenja Gradskog groblja Varaždin. Uvjeti iz Detaljnog plana uređenja za proširenje varaždinskog groblja dali su osnovne postavke smještaja i veličine za grobnu kuću u sklopu novog proširenja groblja. Projekt nove grobne kuće izrađen je 2009.godine od strane Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Ukupni troškovi izrade kompletne projektne dokumentacije bili su 815.460 kuna. Zbog nemogućnosti financiranja izgradnje grobne kuće Varaždin zaostaje za komunalnim standardom kojeg imaju neki drugi hrvatski gradovi, a posebno za standardom europskih gradova.Komentari