Nove sprave na dječjim igralištima i cvjetno uređenje grada

Za zdravo odrastanje budućih generacija važno je i oblikovanje i opremanje prostora za dječju igru i rekreaciju. Kako bi djeci stvorili primjereno mjesto za igru, povećali atraktivnost dječjih igrališta te smanjili rizike od ozljede izvršili smo pregled stanja svih igrališta i njihovu inventarizaciju. Proanalizirali smo zaprimljene zahtjeve građana, kojima i dalje stojimo otvoreni za komunikaciju. Temeljem toga upravo radimo i prijedlog mjera za unapređivanje sigurnosti djece na dječjim igralištima i prijedloge zamjene igrala i postavljanja novih. Pristup je to koji pokazuje da nam je sigurnosti djece i oblikovanje prostora primjereno potrebama djece važno i na prvom mjestu. S tim u vezi pregledat ćemo i dvorišta dječjih vrtića s njihovim voditeljima jer smo primijetili da u pojedinima nedostaje zelenila. Naime, biljem, osim što oblikujemo prostor, stvaramo i hlad, oblikujemo prirodni ambijent, stvaramo prostor za igru zaštićen od buke i zagađenja.

Ove godine na 5 dječjih igrališta će se raditi veća rekonstrukcija. Igralište u Plitvičkoj ulici dobiva novo kombinirano igralo s penjalicama, toboganom i četiri ljuljačke, manjim dječjim toboganom, klackalicom na jednoj opruzi za dvoje djece, drvenom penjalicom s elementima užeta i drvenom klackalicom za četiri osobe. Nakon toga, radnici Parkova sele se na dječje igralište u Kućanu gdje se postavlja kombinirano igralo s penjalicom i toboganom s dvije ljuljačke i drvena klackalica za četiri osobe. U slijedećih mjesec dana će Parkovi zamijeniti dotrajala igrala i na lokacijama R. Boškovića, Hraščica i Dravska park šuma. 

Malih oaza za dječju igru, na kojima svoje mjesto za opuštanje i uživanje imaju i odrasli, u Varaždinu je čak 51. Posebna služba u Parkovima skrbi za dječja igrališta i redovno obiđe svako prosječno jednom mjesečno. Svi utvrđeni nedostaci otklanjaju se u najbržem mogućem roku, ovisno naravno o rokovima dobave dijelova. U pravovremenom detektiranju nedostataka uvelike nam pomažu i sami građani svojim dojavama. Naime, nemoguće je svaki dan biti na svakom igralištu a osim redovnog habanja, česti su primjeri i vandalizma, posebice nakon vikenda kada imamo više posla na igralištima.

Osim novih sprava na dječjim igralištima, ovog proljeća nekoliko je i noviteta u centru. Svoj specifični urbani identitet naš grad pokazuje ljepotom stare barokne arhitekture i svojim hortikulturnim uređenjem. Naš posao je da s biljkama unesemo šarenilo boja i mirisa u naš grad, čime njegove ulice dobivaju novu dimenziju, oku ugodniju. Trudimo se da naši sugrađani kada prolaze centrom uživaju u njegovoj uređenosti i da naši turisti i gosti odlaze s pozitivnim dojmovima, da im doživljaj šetnje našim gradom bude jedinstven i ugodan. 

23 drvene posude, popularno zvane „mobilni drvored“ kompletno su obnovljene ove godine i osvježene novim nasadom. U njima se sada nalaze ukrasne trešnje, crvenolisna šljiva, grabovi, ginko, katalpe, kuglasti javori, japanski javori, dud, lovorvišnja, cedar, magnolija, vrba. Kao podrast ispod stabla sađene su trajnice; koraljni zvončići, razne trave, lonicera, mlječika, ivančice, salvije, sedumi, smilje, perunike, ahileje i fotinije. Bogatstvo boja će dati surfinije, lantane, bidensi, batat, lisičji repak, verbene, ivančice. Ukrasne tegle s biljem vraćene su u Uršulinsku ulicu a novost je 10 novih tegla u Gajevoj ulici. Na nekoliko manjih mikropunkteva postavili smo kombinaciju tegli različitih oblika i veličina, koje se vizualno skladno dopunjavaju veličinama, bojama i kombinacijom nasada. U njih smo posadili većinom dendrološki trajni i manjim dijelom promjenjivi sezonski nasad. Bilje smo pomno birali a  hortenzije, trave i fotinije s podrastom od cotoneastera, batata, klorofituma, verbene i koraljnih zvončića svojom elegancijom i jedinstvenošću zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Doživljaj jednostavnog zelenog drvoreda i zanimljivog nijansiranog popločenja Gajeve ulice tako smo nadopuniti novom cvjetnom dekoracijom, stvarajući jedinstveni sklad ulice iz pješačke vizure i lako pamtljive lokacije koja vodi prema centralnom trgu našega grada.

Svoje novo ruho dobile su i niske drvene žardinjere u gradu koje ima funkciju sprečavanja prolaza vozila. Nakon što je završila cvatnja sezonskog nasada one su promijenjene na način da budu održivije i volumenom uočljivije u prostoru. „To ćemo postići sadnjom trajnozelenog grmlja različitih boja listova (lovorvišnje, fotinije, zlatne thuje i sličnih), a u kombinacijama s trajnicama i travama. One će činiti osnovnu kompoziciju s izmjenom godišnjih doba, dok će koloritnu dojmljivost u sezoni činiti točkasti elementi jednogodišnjeg cvijeća. Novouređeni objekt knjižnice u samom centru grada Varaždina nema zelene površine jer je u samom urbanom popločenom pješačkom prostoru koji se veže na glavni gradski trg. Tegle s cvatućim grmljem koje ćemo tamo dodati će stvoriti i obogatiti zajedničku zelenu sliku centra grada.

U gradsku jezgru postavljeno je 150 cvjetnih košara u koje je posađeno balkonsko cvijeće; pelargonije, sulfrinije, ukrasni batat, plektrantus, verbena, bidens. Svo posađeno cvijeće su novi varijeteti; u novim oblicima i bojama. Cijena održavanja visećih košara ove je godine smanjena na način da se noćni rad zalijevanja cvijeća ukida i uvodi se ranojutarnje zalijevanje do 9 sati. Uz zalijevanje, košarice se redovno prihranjuju gnojivima za balkonsko bilje i tekućim željezom. Na cvjetne gredice i rotore zaposlenici Parkova ovih dana sade sezonske ljetnice; begonije, tagetes, ageratum, pilea, alternatera, vinka, ukrasna kopriva, kokotova krijesta, verbena, fuksija, kanarska ivančica, kane. Na novo se dizajnira i povećava centralna gredica u Habdelićevoj, mijenja se dizajn gredice ispred zgrade vodotornja. 

Košnja u gradu odvija se prema Programu. Kosi se s pet velikih kosilica i pet leđnih kosilica. Trenutno smo u razdoblju kada vegetacija buja čemu pogoduje obilje sunca i povremena kiša. Kroz godinu se mijenjaju faze rasta trave, pa je tako u ovom trenutku rast najbrži, trava je puna sokova što otežava brzinu košnje. S čestom košnjom također se intenzivira se rast trave; biljka se bori za cvat da se može osjemeniti, pa kada ju posiječemo raste jako brzo da se može razmnožavati. Uz košnju u gradu kose se i prigradska naselja, započela je i košnja korovišta koja se kose dva puta godišnje.


Komentari