Nakon zime, na ulice u centru vraćaju se tegle i mobilni drvored, uz novost cvjetno uređenje Gajeve

Svoj specifični urbani identitet naš grad pokazuje ljepotom stare barokne arhitekture i svojim hortikulturnim uređenjem. Naš posao je da s biljkama unesemo šarenilo boja i mirisa u naš grad, čime njegove ulice dobivaju novu dimenziju, oku ugodniju. Osim što se trudimo da naši sugrađani kada prolaze centrom uživaju u njegovoj uređenosti, trudimo se i da naši turisti i gosti odlaze s pozitivnim dojmovima, da im doživljaj šetnje našim gradom bude jedinstven i ugodan. 

Na svim mjestima u našem gradu nije moguće uklopiti cvjetnu gredicu ili posaditi stablo. Njih ovih dana uređujemo teglama i drvenim posudama u koje je posađeno manje drveće, grmlje i cvijeće. Svaka je posuda individualna, drugačija, ''unikatna'' i mami poglede na neke nove vrste ili varijetete biljaka po prvi puta sađene u posude.  

Drvene posude, popularno nazvane ''mobilni drvored'', protekli su mjesec doživjele pravi „makeover“. Drveni dijelovi koji su propali protekom vremena u našoj su radionici obnovljeni, a kompletne posude su obojane.  Osvježili smo ih i novim nasadom.  Sađene su planski, svaka za lokaciju na koju će biti postavljena kako bi se što ljepše uklopile u okoliš. U njima se sada nalaze ukrasne trešnje, crvenolisna šljiva, grabovi, ginko, katalpe, kuglasti javori, japanski javori, dud, lovorvišnja, cedar, magnolija, vrba. Kao podrast ispod stabla sađene su trajnice; koraljni zvončići, razne trave, lonicera, mlječika, ivančice, salvije, sedumi, smilje, perunike, ahileje i fotinije. Bogatstvo boja će dati surfinije, lantane, bidensi, batat, lisičji repak, verbene, ivančice. Mobilni drvored sastoji se od 23 drvene posude koje se postavljaju na različite lokacije unutar pješačke zone u jezgri grada.

Prošle godine Uršulinsku ulicu po prvi puta smo uredili teglama. One su prezimile u našim plastenicima i sada ih, nakon uređenja, vraćamo natrag da uljepšaju i ovu gradsku ulicu.

Ove godine novost u gradu je 10 novih tegla u Gajevoj ulici. Na nekoliko manjih mikropunkteva stavit ćemo kombinaciju tegli različitih oblika i veličina, koje se vizualno skladno dopunjavaju veličinama, bojama i kombinacijom nasada. U njih smo posadili većinom dendrološki trajni i manjim dijelom promjenjivi sezonski nasad. Bilje smo pomno birali a  hortenzije, trave i fotinije s podrastom od cotoneastera, batata, klorofituma, verbene i koraljnih zvončića svojom elegancijom i jedinstvenošću zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Doživljaj jednostavnog zelenog drvoreda i zanimljivog nijansiranog popločenja Gajeve ulice tako ćemo nadopuniti novom cvjetnom dekoracijom, stvarajući jedinstveni sklad ulice iz pješačke vizure i lako pamtljive lokacije koja vodi prema centralnom trgu našega grada.

Ovim pokazujemo da kamena popločenja u našem gradu nisu prepreka za povećanje zelenila i cvijeća. Veselimo se vidjeti naše tegle i drvene posude u punom sjaju kroz koji tjedan, jer dio bilja u njima tek je zasađen i treba mu dati priliku da se razvije u svoj svojoj punini.


Komentari