Ljetna, mirisna senzacija!

Clethra alnifolia ili močvarna jošika je zbog listova, koji svojom morfologijom podsjećaju na lišće  johe, dobila naziv lažna joha.

Nema posebne zahtjeve

Clethra je cvatući listopadni grm koji nije posebno zahtjevan prema uvjetima uzgoja. Preferira vlažna, blago kisela tla te djelomično sjenovite položaje. Clethra bez poteškoća napreduje i u uvjetima koji su van granica za nju idealnih.


 
Obilno cvate i u sjeni!

Tijekom kasnog ljeta davati će obilan cvat u potpunoj sjeni.

Clethra cvate u srpnju i kolovozu, kao što smo već naveli, na osunčanim i polusjenovitim terenima. Ali ona cvate i u dubokoj sjeni. Cvjetovi su bijele boje, sitni i skupljeni u klasove dužine oko 12 cm. Postoje i varijeteti čiji cvjetovi su blago roze boje.

Mirisom privlači kukce

Cvjetovi su slatkastog mirisa koji se širi zrakom u blizini grma te privlači oprašivače poput pčela, leptira i drugih kukaca. Upravo zbog svog slatkastog mirisa i doba cvatnje u engleskom govornom području ovaj grm nazivaju „summersweet“.

Clethra doseže visinu i širinu od 1.5 – 3 metra te formira kuglasti oblik. Nije zahtjevna što se tiće održavanja, osim što ne voli previše suha. Poželjno ju je zalijevati ako nastupe duži sušni periodi. Rezidbi se pristupa u kasnu zimu ili rano proljeće, samo ako želimo oblikovati pravilnu formu. U suprotnom, orezivanje nije potrebno. Nema značajnijih problema s napadima bolesti ili štetnika.

Može se saditi kao pojedinačan grm, u grupama, kao osnova formiranim gredicama ali i kao živa ograda.
Sadnice Clethre alnifolie možete nabaviti u vrtnom centru Parkova d.d., Gustava Krkleca 1b Varaždin.

Komentari