Lisne uši na drveću

Nakon duge i zamorne hladnoće napokon nam je došlo toplo i sunčano vrijeme. Odbacili smo tople jakne i možemo uživati u suncu. No, dolaskom toplog i sunčanog vremena probudila se i priroda. 

U kratkom vremenu biljke i životinje trude se što više narasti i razviti se, kako bi se mogle razmnožavati. I dok sretni gledamo kako nam biljke lijepo napreduju, s dolaskom sunca pojavili su se i mali napasnici koji nam kvare lijepu sliku proljeća. Ovih dana svjedoci smo pojavom jakog napada lisnih ušiju. 

Blaga zima je bila sklona ovim štetnicima. Osim što su napale naše vrtove, obrušile su se i na veliko drveće. Mali, sitni napasnici luče mednu rosu koja se lijepi na listove, ali i kaplje s drveća. To može biti neugodno, jer nam ''zasladi'' automobile parkirane ispod stabla. Zato mednu rosu jako vole mravi, koji ih i raznose po lišću. Osim mrava i pčele vole mednu rosu, pa je za njih ova pojava jako važna. Vrlo kvalitetan med se dobiva upravo od medne rose- medun ili medljikovac. 

Iako ovih dana lisne uši možete primijetiti i na drveću na zelenim površinama grada Varaždina, lisne uši ne prave neku značajnu štetu na drveću. Mogu odumrijeti samo pojedinačni izbojci. Napad lisnih ušiju će se s vremenom smanjiti. Uskoro će se pojaviti njihovi predatori; buba mare i uholaže koje se njima hrane. Priroda će se sama izboriti za ravnotežu.


Komentari