Jesensko vrtlarenje na 20°C

Skupljanje plodova i sadnja lukovica


Vatrena jesen daje nam obilje plodova s biljaka koje smo njegovali tijekom vegetacijske sezone i upravo sada potrebno je prikupiti i konzervirati te plodove prije nego nastupi razdoblje s negativnim temperaturama zraka. 

Ovih dana s vrtova možemo ukloniti jednogodišnjeg cvijeće i povrće koje neće prezimiti. Površine koje želimo da nam na proljeće krasi šarenilo narcisa, tulipana, irisa, šafrana, anemona, zumbula i drugih proljetnica, pripremite za sadnju. Prorahlite tlo i lukovice posadite tlo na dubinu jednaku trećini njihove visine. 


Dok proljetne lukovice sadimo pred zimu, lukovice ljetnih vrsta poput dalija ili gladiola sada možete izvaditi i konzervirati ih u podrumima u prozračnim kutijama ili platnenim vrećama.

Maćuhice i vrijeskovi za cvatnju u jesen i proljeće 

Cvjetne gredice zasadite maćuhicama, dvogodišnjim cvjetnicama koje započinju s cvatnjom upravo na jesen ali prezime na otvorenom i isto tako u proljeće imaju obilnu cvatnju. 

Vrijeskovi (Erica i Calluna) su trajnice koje cvatu na kasnu jesen ili ovisno o vrsti u rano proljeće te je stoga jesenska sezona idealna za njihovu sadnju. A svojim bojama zasigurno će uljepšati svaki vrt. 

Ne zaboravimo travnjake

Travnjaci trebaju posebnu njegu pred zimu jer učestale kiše, hladnoća i nedostatak sunčeve svjetlosti imaju nepovoljan utjecaj na razvoj trave što pogoduje razvoju „korova“ (nepoželjnih vrsta) te mahovine. Kako bismo nakon zime i snijega u proljeće što prije imali lijep i svježi travnjak, jesenska gnojidba travnjaka je neophodna. Gnoji se s organskim gnojivima koja sadrže sporootpuštajuća hranjiva te su kao takva biljci dostupna duži period.Lišće koje odbaci bjelogorica nije nepoželjno s obzirom na to da se njegovim raspadanjem tlo obogaćuje hranjivima. No, želimo li imati lijep i uredan travnjak, odbačeno lišće je potrebno grabljati i uklanjati s travnjaka da se ne bi „ugušio“. Isto to lišće iskoristite za kompostiranje.
Čekamo idealno vrijeme za presađivanje ukrasnog bilja i voćaka

Trenutne okolnosti nam ne idu na ruku za sadnju, ali kada padnu prosječne dnevne temperature zraka, bilje se pripremi za zimsko mirovanje. To podrazumijeva odbacivanje lišća sa  bjelogoričnog drveća i grmlja te prestanak kolanja biljnih sokova. Tek tada možemo pristupiti presađivanju drveća, ukrasnog grmlja, voćnih sadnica te ruža. 

Tada će tlo biti dovoljno vlažno, a ujedno još ne potpuno rashlađeno. U takvim uvjetima korijenje biljaka najbolje se prilagođava novoj zemlji u koju je presađeno te je u proljeće spremno za novi vegetacijski ciklus. Saditi se  može sve dokle tlo nije smrznuto. 

Uživanje u radu i prirodnim ljepotama jeseni

Vrtovi i dvorišta iziskuju mnogo brige i uloženog vremena kako bi ih pripremili za zimsko mirovanje. Tu ćemo vam pomoći mi! U našem vrtnom centru, osim velikog izbora sadnog materijala, zemlje, prihrane, pribora...imamo još nešto po čemu se izdvajamo od konkurencije - besplatne savjete vrtlara s višegodišnjim iskustvom!

A sav trud koji uložiti u vašem vrtu u jesen, isplatit će vam se u proljeće kad će ponovno zasjati u punom sjaju i šarenilu boja. 

Vatrene boje jesenskog lišća, žarko sunce koje ne obiluje toplinom, nježno padanje lišća s grana, miris pečenih kestena, slatkoća zrele jabuke netom ubrane sa stabla u vlastitom dvorištu pa i magla koja se vuče kroz cijeli dan … ljepote su jeseni koje uživamo svojim čulima kad vrtlarenjem prirodi dajemo zagrljaj prije dubokog zimskog sna.   


Komentari