Idemo saditi!

Proljetna sadnja je jedna od najdražih aktivnosti nas vrtlara. Njome u kratkom roku unosimo boje u vrt, popunjavamo naše cvjetnjake i oblikujemo njihov izgled za jednu ili više godina. Iako ćemo do prave preobrazbe naših vrtova ipak pričekati nekoliko tjedana nakon sadnje, proljetna sadnja cvijeća sve nas veseli pa vam za nju donosimo i nekoliko savjeta.


Ne pretjerujte!

Teško je odoljeti ponudi u vrtnom centru i različitim opojnim kombinacijama koje nam padaju na pamet kada smo, nakon zimskog perioda, željni ljetnog ugođaja i očarani bojama, mirisima i oblicima koje nam se nude. Ipak, pazite da ne postignete upravo ono što ne želite – previše sadnica na premalo prostora ili preveliki udio biljaka proljetne cvatnje u vrtu.


Planirajte!

Kada ste prekopali gredice, usitnili grumenove zemlje i očistili tlo od korova, postavite prvo sadnice na mjesta na koja ste ih zamislili posaditi. Sad još imate vremena malo ih razmjestiti kako bi se najbolje uklopile među postojeće bilje ili stvorile baš onakav doživljaj vrta kakav želite.


Zadržite zemlju na korijenu

Zalijte biljke koje ste kupili u teglama prije sadnje i pazite da ih vadite iz njihovih posuda dok su pored ili već u jami za sadnju. Bilje balirano u pamuk ili druge materijale koji će se raspasti u zemlji ne trebate oslobađati bale, dovoljno je da napravite proreze na bali. Ne želite da se zemlja osipa s korijena!


Pripremite biljke za sadnju

Jama u koju stavljate biljke treba biti dovoljno duboka i široka da u nju stane korijen bez savijanja, dok sama dubina sadnje nije ista kod svih biljaka. Neke morate izričito posaditi na veću dubinu, dok nekima odgovara da budu posađene pliće inače neće ni rasti ni cvjetati. Većina pak drvenastih biljaka traži sadnju na istu dubinu na kojoj su rasle u loncu ili u rasadniku u tlu. Posavjetujte se s trgovcem ili proučite upute koje se kod nekih biljaka mogu naći na samom pakiranju.

Prije sadnje odrežite oštrim škarama suhe i oštećene dijelove korijena, a korijenje koje se uplelo razdvojite iz čvora i malo raširite.

Dobro popunite jamu za sadnju i rukama pritisnite zemlju, ako je tlo suho zemlju pritisnite jače. Zalijevajte u jamu već tijekom ispune jame zemljom.

Pri sadnji dodajte humus ili kompost kako biste poboljšali strukturu tla i nakon sadnje obilno zalijte.


Varljivo proljetno vrijeme prijeti tek zasađenim biljkama

Kupujete li biljke u trgovačkim centrima veća je vjerojatnost da će one biti osjetljivije na varljivo proljetno vrijeme od biljaka koje su nabavljene u lokalnim rasadnicima i izložene vanjskim uvjetima. Naime, biljke koje su bile unutra ili u zaštićenim prostorima kada smo ih kupili teže će podnijeti niže temperature kada ih stavimo u vrtove.

Ni visoke proljetne temperature nisu bezazlene za razvoj biljaka. Kada zbog sunca i viših temperatura naše biljke u svojem nadzemnom dijelu krenu rasti gotovo na očigled, nedovoljno razvijen korjenov sustav ne može ih adekvatno opskrbljivati hranom.


Uživajte u ovim proljetnim danima i prvim radovima u vrtu zajedno s nama! U vrtnom centru Parkova čeka vas bogata ponuda bilja i savjeti stručnjaka uz koje će i vaš vrt zablistati ove sezone. A sve potrebno možemo vam dostaviti i na željenu adresu. Na raspolaganju smo na telefonu 042 330 082 i na email vrtlarija@parkovi.eu.


Komentari