HRVATSKA GROBLJA DALEKO ZAOSTAJU ZA EU STANDARDIMA: Sektor apelira na institucije u cilju opsežnijeg financiranja infrastukture na grobljima iz EU fondova!

U petak, 19. lipnja u Zagrebu je održana šesta po redu Cemetery konferencija koja je okupila predstavnike komunalnih tvrtki, članove akademske zajednice, predstavnike državnih institucija i udruga, s glavnim ciljem rasprave o trenutačnom položaju grobalja u RH. 


Konferencija je obradila brojne teme, a glavne teme su svakako bile problem obnove i osuvremenjivanja domaćih grobalja te poslovanje grobalja uslijed pandemije koronavirusa. U panel raspravi u kojoj su sudjelovali direktor Gradskih groblja Zagreb Patrik Šegota, voditeljica komercijalnih i općih poslova u Parkovima d.d. Jelena Sekelj i direktor Nasada d.o.o. iz Zadra Lenko Ugrinić naglašeno je kako je nemogućnost financiranja grobljanske infrastrukture iz EU fondova veliki problem za cijeli sektor te kako s komunalnim standardom groblja daleko zaostajemo za drugim europskim zemljama. Nužno je akreditirati specijalizirane programe financiranja infrastrukture na grobljima jer većina JLS nema dovoljno sredstava za obnovu i podizanje usluge na viši, primjereniji standard a izgradnja osnovnih civilizacijskih elemenata grobalja, poput grobne kuće, ograde, krova ili sanitarnih čvorova mora biti minimum grobljanske infrastrukture. 


Odluke Stožera civilne zaštite utjecale su i na obim i vrstu posljednjih ispraćaja pokojnika, uglavnom reducirajući broj osoba i opreme, što je za komunalna društva značilo znatno manje prihode te povećane rashode. Većina komunalnih poduzeća koja upravljaju grobljima ima i druge komunalne djelatnosti, koje su također znatno reducirane tijekom krize. Posebno su pogođena bila komunalna poduzeća koja inače velik dio prihoda ostvaruju na tržištu, kao što su varaždinski Parkovi. Naime, komunalna poduzeća koja su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave nisu mogla koristiti mjere koje je izdala Vlada RH vezane uz pandemiju koronavirusa, iako su, kao i niz drugih gospodarskih subjekata, pogođena utjecajem pandemije virusa COVID - 19.


Sudionici su se složili kako groblja u Hrvatskoj, srećom, nisu bila na udaru kao što su bila, primjerice, na Zapadu kontinenta. Međutim, neprimjerenost infrastrukture na grobljima, a za što primjer može biti mrtvačnica u Varaždinu koja je iz 1840.godine i ima ukupnu površinu samo 170m² te nema sanitarni čvor, mogla je u slučaju većeg broja umrlih od koronavirusa biti veliki problem.


Podršku konferenciji i cijelom sektoru pružili su svojim pokroviteljstvom Ministarstvo turizma, Ministarstvo kulture i Hrvatska gospodarska komora.


Komentari