Građevinski radovi i zaštita drveća – utjecaj i dobar primjer iz prakse

Drvo se sastoji od debla, krošnje i korijenja. Upravo korijenje, iako je najvažniji dio drveta često je zanemareno, pogotovo kada je u pitanju tzv. siva infrastruktura.

Osim što gradsko drveće mora rasti u neprirodnim uvjetima okruženo asfaltom, često je oštećeno kod izvođenja građevinskih radova kada se ošteti korijenje i /ili deblo što narušava stabilnost drveta i skraćuje mu životni vijek, odnosno često se takvo oštećeno drvo vrlo brzo i posuši.

Naša struka rijetko se ili nikada konzultira kod ovakvih zahvata, ali jučer smo na poziv ravnatelja Elektrostrojarske škole, gosp. Igora Kosa, izašli na gradilište ispred škole kako bismo pomogli očuvati drveće kod izvođenja građevinskih radova.

Nakon pregleda gradilišta i savjetovanja naši stručnjaci dali su savjete izvođaču kako najbolje izvesti radove, a da se pritom stvore najbolji mogući uvjeti za očuvanje stabala.

Jedino stablo Liriodendrona/Tulipanovca koje se nije moglo sačuvati presadili smo na drugo mjesto i spasili ga. Uz taj Liriodendron jučer smo spasili i jednu lipu koja je zbog gradnje trebala biti uklonjena. Oboja stabla presađena su i o njima se vodi posebna briga.

Ovim se putem zahvaljujemo gosp. Kosu na intervenciji i pozivamo sve, od projektanata do izvođača građevinskih radova ili prekopa uz drveće da nas prethodno konzultiraju i da poštuju standarde zaštite drveća kod izvođenja građevinskih radova. Na taj ćemo način, zajedničkom suradnjom očuvati zdravo drveće u našem gradu.


Komentari