600 tona kamenog agregata za preko 34.000 m2 staza na groblju

Varaždinsko groblje izvanredan je primjer parkovne arhitekture i spomenik prirode prepoznat i van granica naše zemlje. Jedinstvenim ugođajem i prepoznatljivošću naše je groblje valorizirano kao prostor izuzetno visoke ambijentalne vrijednosti. Posebno je po tome što su zimzeleni nasadi oblikovani u zidove, arkade, paravane i ograde i stavljeni u kontrast s alejama i stazama koje su posute bijelim kamenom.

Malo drugačija zima od onih na koje smo navikli, bez padalina, dopušta nam da započnemo s uređenjem aleja i staza. Ovih dana uređujemo oko 30.765 m² aleja i staza na starom dijelu varaždinskog groblja i 3.700 m² puteva i staza na novom dijelu groblja.

Kameni agregat započeli smo razastirati prošli tjedan na stazama unutar grobnih polja i to počevši od 1. grobnog polja, pa nadalje. Za razastiranje kamenog agregata na svim stazama kompletno na groblju utrošiti ćemo oko 600 tona kamenog agregata.

Varaždinsko groblje, iako je spomenik kulture, još je uvijek aktivno. Makar je dobilo i proširenje, i dalje funkcionira u svojim najstarijim dijelovima. Njegovo korištenje s vremenom dovodi i do degradacije pojedinih elemenata. Više nije dovoljno samo redovno godišnje održavanje i njega groblja već stari dio groblja zahtjeva malo opsežniji projekt revitalizacije kojim bi se uklonili efekti trošenja koji su nastali proteklih godina i kako bi se našem groblju vratio stari sjaj.

Komentari